Wat is versterkte thoracale kyfose?

De term kyfose duidt eigenlijk de normale kromming/bolling van de wervelkolom in het borstgedeelte aan, maar wordt ook vaak gebruikt voor een versterkte kromming in dit gedeelte. Een versterkte kyfose wordt ook wel hyperkyfose genoemd. Een erge kyfose zorgt voor een ‘bochel’.

Wat te doen tegen een kyfose?

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij hyperkyfose?

  1. Speciale oefeningen om de kyfotische houding te verminderen en eventuele pijn te verlichten.
  2. Training om de lichaamshouding te verbeteren, stretch- en krachtoefeningen om te helpen de kromming te verminderen en te voorkomen dat de aandoening verergert.

Wat is een kyfose?

Scoliose en kyfose zijn asafwijkingen van de wervelzuil. Een normale wervelzuil heeft, als je er zijwaarts op kijkt, een uitholling (lordose) ter hoogte van de hals en de onderrug en een bolling (kyfose) ter hoogte van de borstkas.

Wat is kyfose rug?

Bij een kyfose is de vorm van de wervelkolom sterk kromgebogen. In ernstige gevallen, hyperkyfose genoemd, is er hierbij een ‘bochel’ zichtbaar aan de bovenkant van de rug. Daarom wordt kyfose ook wel eens een ‘bolle rug’ genoemd.

Wat is thoracale Kyphose?

Kyfose is de natuurlijke achterwaartse kromming van de thoracale en sacrale wervelkolom. Het betreft de kromming waarvan de bolle kant naar achteren wijst, oftewel (in jargon): in het sagittale vlak aan de dorsale zijde convex, een bochel.

Heb ik kyfose?

Een kyfose is goed te herkennen aan iemands houding. Het hoofd en de schouder staan niet recht boven de rug, maar hangen meer naar voren. Het kan ook lijken alsof degene heel onderuitgezakt staat en dan de bovenkant van de rug naar achteren laat hangen.

Hoe ontstaat een kyfose?

Een functionele kyfose kan ontstaan door een verkeerde of slappe houding in de jeugd. Bij een houdingscorrectie zal de afwijking verbeteren en zal kan de bochel nog teruggeduwd worden. Bij een structurele kyfose is dit niet mogelijk en is de kromming rigide.

Hoe kom je van een bochel af?

Wanneer de borstwervelkolom te sterk gekromd is, dit wil zeggen een hoek maakt van meer dan 45 graden, dan is er sprake van hyperkyfose, ook wel kyfose genoemd. Dit verschijnsel kennen we beter onder de benaming bochel. Een te sterk gekromde borstwervelkolom veroorzaakt dus een bolling in de rug.

Is kyfose erfelijk?

Kyfose kan aangeboren zijn of het gevolg van een aangeboren aandoening, zoals de ziekte van Scheuermann of zenuw- en spieraandoeningen. Maar ook op latere leeftijd kan kyfose zich ontwikkelen.

Wat is kyfose en wat zijn de belangrijkste oorzaken?

Eigenlijk slaat het woord kyfose op de natuurlijke bolling van de rug, zoals je die ziet ter hoogte van de borstkas en heupen. Een vergroeiing van de ruggenwervelkolom bij de borstwervels kan leiden tot een overmatige kyfose, ook wel hyperkyfose of een bochel genoemd.

Hoe ontstaan kyfose?

Wat is thoracale?

bn., betrekking hebbend op de borst, op de thorax.